Over De Dood
Wie de dood kent, leeft anders
Ontmoetingsdromen

Kenmerken van ontmoetingsdromen zijn:

  • De overleden dierbare heeft een boodschap.
  • De overledene kan een boodschap vertellen met haar of zijn stem.
  • De overledene kan de boodschap ook kenbaar maken door middel van een beeld.
  • Hoe de overledene zich ‘voelt’ in de droom kan veel te maken hebben met hoe de dromer zich op dat moment voelt.
  • De boodschap van de overledene hoeft niet altijd voor de dromer zelf te zijn.

Enkele voorbeelden van ontmoetingsdromen:

Voorbeeld 1: Een droom van een vrouw van 55 jaar. Ze vertelt: ‘Ik zie mijn man met een andere vrouw weglopen.’

De overledene wilde hiermee zeggen dat hij zijn eigen weg heeft gevonden en dat zíj dit ook moet doen. Dit wordt bevestigd door de andere (jongere) vrouw in de droom. Dit is een deel van de droomster zelf. Het zijn haar vrouwelijke krachten in ontwikkeling.

Voorbeeld 2: Een vrouw vertelt over haar dochter. Ze is overleden toen ze tien jaar was. Ze vertelt: ‘Mijn dochter was net overleden toen ze zei: ‘Het gaat helemaal goed met (naam bekend bij J.V.). Er is een mooie speeltuin en daar is hij.’

Het broertje van het dochtertje was twee jaar daarvoor overleden. De overledene (het meisje) wilde haar moeder doorgeven dat zij, de droomster, zich sterker begon te voelen ondanks alle verdriet.

Voorbeeld 3: Een vrouw van 55 jaar vertelt: ‘Ik lig in het echt in bed en ben al heel snel in de droom. Ik zie een kleine vlinder naar me toe vliegen. Het is een kleine bruine vlinder. Ik denk nog, hij is wel een beetje gewoontjes. Hij fladdert omhoog en wordt opeens blauw met zilverachtige kleuren. Heel mooi. De vlinder vliegt nog meer omhoog en heeft dan allemaal van die kleurtjes net als op een button. Ook heel mooi.’

De uitleg van deze droom is dat de droomster in een transformatieproces zit. Het is te zien aan het beeld van de vlinder. Het is de verandering van pop naar vlinder; de verandering van de droomster van kapot naar heel.

Dat de droomster al meer heel is dan kapot kun je zien aan de kleur zilver in de vlinder.

Ze kan nog hoger komen. Dit kun je zien in de caleidoscopische kleuren. Deze kleuren vertellen de droomster dat ze veel meer eenheid in zich heeft dan ze zelf denkt of weet.

Eenheid is dat het gevoel en het denken ineen zijn.

Soms kan het gevoel van de dromer aangeven, dat de droom met de overledene te maken kan hebben. De vrouw uit dit voorbeeld zegt: ‘Ik dacht dat het misschien ook met mijn vader had te maken. Toen hij op sterven lag, werd hij in de allerlaatste fase door een arts ‘geholpen’ door middel van medicatie. Ik was altijd bang dat mijn vader daarom niet ‘verder’ kon komen.’

Misschien dat de vader van deze vrouw via de vlinder probeerde aan te geven dat hij wel verder was gekomen. Overledenen kunnen op verschillende manieren bij je komen en dit was wellicht een van die manieren.

Dat de vrouw voor haar gevoel meteen in de droom kwam, heeft waarschijnlijk meer te maken met dat zij ging hallucineren.

Een hallucinatie is een beeld of zijn meerdere beelden op het randje van slapen naar waken of van waken naar slapen. Ze komen als heel echt over. Ze kunnen net als dromen een betekenis hebben. De betekenis zal vaak dezelfde zijn als van een droom.

Voorbeeld 4: Een vrouw vertelt: ‘Tijdens mijn droom zit ik op de wc te poepen. Op een gegeven moment zitten m’n handen er helemaal onder. Mijn overleden zus staat bij me en heeft een houding van: nou, gaat ie een beetje? Dan word ik wakker.’

Dat iemand droomt over poep is heel normaal. Het heeft alleen niets te maken met de poep op zich, maar alles met hoe iemand zich ontwikkelt.

Sommige ontwikkelingen gaan snel, maar soms ook vreselijk langzaam. De rouw is ook een ontwikkeling. Het beeld van de poep betekent: de drek, het zware gevoel van de rouw, waar je jezelf uit moet hijsen.

De overledene kan hiermee willen zeggen dat de droomster het misschien wel een beetje belachelijk vindt dat ze zo vreselijk verdrietig is nu ze haar zus kwijt is.

Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier.

Voorbeeld 5: Dit voorbeeld heeft te maken met een droom die ik zelf eens heb gehad. Hij gaat over mijn overleden opa. Het is de vader van mijn moeder. ‘Opa kijkt heel verdrietig.’

Ik had op dat moment geen verdriet in mijn leven. Ik had mijn moeder en mijn vader weer bij me en daar was ik, en ben ik nog steeds, heel gelukkig mee. Waarom was mijn opa dan zo verdrietig?

Ik had heel erg het gevoel dat het wel eens met mijn moeder te maken kon hebben. Misschien was zij onbewust wel een beetje bang dat ik meer naar mijn vader zou trekken dan naar haar.

Ik vertelde de droom aan mijn moeder. Ze zei dat ik me echt geen zorgen hoefde te maken, maar ze zou er verder over nadenken. Dat heeft ze toen gedaan. Later heeft ze er met mij over gepraat en de volgende nacht droomde ik dat mijn opa heel blij was. Hij wilde haar vertellen dat ze zich onbewust een beetje zorgen maakte en dat het niet nodig was.

Het is belangrijk om te weten dat de overledene naar je toe komt in een droom als je er zelf aan toe bent. Niet eerder en niet later.