Over De Dood
Wie de dood kent, leeft anders
Over Euthanasie

In Nederland is euthanasie toegestaan om het uitzichtloze en/of lichamelijk pijnlijke leven te beëindigen.

Mijn les over euthanasie

Mijn ouders hebben enkele jaren geleden hun wens geuit om een euthanasieverklaring in te vullen. Toen ik daarmee werd geconfronteerd, was ik bezig met de opleiding voor counsellor. Voor mijn scriptie las ik boeken waar euthanasie zijdelings in werd beschreven als gruwel voor de ziel. Mede door deze eenzijdige kijk op euthanasie begon ik fel met mijn ouders te discussiëren. Na enige tijd kwam mijn schoonzus tussenbeide. Ze had de discussie aangehoord en zei tegen mij: ‘Ik dacht dat jij zo goed kan luisteren en dat je ieders mening wilt respecteren. Daar zie ik nu weinig van. Je ouders zijn heel duidelijk. Waarom wil jij dit niet horen?’ Au, dat kwam hard aan. Natuurlijk had ze gelijk want ik ging volledig voorbij aan wat mijn ouders me wilden vertellen. Met dank aan mijn schoonzus voor deze wijze les.

We kunnen euthanasie, net als zelfdoding, zien als laatste les in het levensplan van de stervende of een les voor iemand die bij de euthanasie betrokken is. Als iemand echt voelt en vindt dat het leven afgelopen is, wie zijn wij dan om hen tegen te houden?

Uit: Het boek dat de dood bespreekbaar maakt